[...] stężenia glukozy we krwi. Dzięki wzrostowi insuliny zwiększeniu ulega również transport glukozy do wnętrza komórek, co skutkuje zmniejszeniem jej poziomu we krwi. Zbyt niska ilość insuliny może powodować zaburzenia gospodarki węglowodanowej, przede wszystkim cukrzycy. Dlatego też podawana ona musi być w przypadku wystąpienia tej choroby. Uznawana [...]
[...] Dla porównania, wolny T stanowi od 0,5% do 4%, reszta jest luźno związana z albuminą. Generalnie (w przypadku mężczyzn) około 80% SHBG jest związane z T, dla kobiet ta ilość wynosi około 50%. Testosteron oczywiście nie jest jedynym naturalnym hormonem płciowym w organizmie. DHT (bardziej androgeniczny metabolit T) i estradiol (E2) są [...]
Z punktu widzenia metabolizmu, zwiekszone dawkowanie białka sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Jednak jezeli chodzi o skutecznosć odchudzania dieta wysokobiałkowa nie przewyższa znacząco diety zrównoważonej. Dieta wysokobiałkowa pozwala zminimalizować niekorzystny efekt działania cukrów ( co sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej), ale ma również [...]
[...] kalorii o 2000 i białka do 3-6 na kg wagi ciała. Sen jest również bardzo ważnym czynnikiem. Śpij co najmniej 8 godzin. Jeżeli się dobrze odżywiasz i śpisz wystarczającą ilość czasu, to powinieneś się spodziewać 8-12 kg masy dzięki temu cyklowi. 2-3kg może stanowić woda, więc się nie denerwuj, kiedy zaczniesz chudnąć. Woda stanowi około 10% [...]
[...] w stanie dostarczyć tak sporej ilości kalorii z konwencjonalnej żywności, możesz wesprzeć się odżywką węglowodanowo-białkową typu gainer, która pomoże Ci dostarczyć sporą ilość kalorii w niewielkiej objętości posiłku. Uważam, że najkorzystniej będzie, jeśli będziesz spożywał 2 porcje gainera dziennie. Pierwszą porcję na 90-60' przed [...]
[...] nie za bardzo wiem w jakich proporcjach powinnam jeść tłuszcze, białka i węglowodany. Moja porcja jedzenia na jeden posiłek to 75g. Nie jest to jakiś tam mój wymysł czy ilość głodowa. Dla mnie jest to porcja jak dla Was niedzielny obiad u babci :) więcej się nie zmieści, a i rozciągać się nie chcę. Mam 178 cm wzrostu i ważę aktualnie 79,8kg, [...]
[...] na raka u ludzi żywiących się śmieciowym jedzeniem, które niszczy bakterie. Tutaj ciekawy tekst o zwierzętach, jak probiotyki wspomagają u nich przyrosty masy ;-), obniżają ilość tłuszczu trzewnego, zmniejszają ilość toksyn w przewodzie pokarmowym (jak amoniak, który u nas też powstaje przy trawieniu białek), pomagają uwalniać wapń i magnez z [...]
[...] Od uzyskanego wyniku odejmujemy około 300 kcal, aby bilans był ujemny. Następnie dzielimy otrzymany wynik na zalecaną ilość makroskładników. Będą to: 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal pochodząca z węglowodanów. Jeżeli jednak chcesz skupić się na diecie [...]
Wartość energetyczna to ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ). Wszystkie składniki pokarmowe, zarówno białka, węglowodany, tłuszcze, jak i alkohol, zawierają kalorie. Białka dostarczają 4kcal/gram Białka to podstawowy budulec [...]
[...] i to w dużych ilościach, m.in. wraz z kolorowymi napojami, słodyczami. Banany, jak i pozostałe owoce jest źródłem fruktozy, jednak jej zawartość jest mniejsza niż ilość glukozy. W tych owocach występuje również sacharoza oraz skrobia. Mniej dojrzałe egzemplarze wykazują się większą zawartością skrobi (węglowodanów złożonych), bardziej [...]
[...] jest analiza porównawcza na 100g. Ponadto bardzo często kazeina używana w aminokwasach jako substancja dodatkowa nabija tylko wyłącznie masę tabletki, zaś rzadko kiedy ilość hydrolizatu w tabletce przekracza 1000 mg. Tu w tabletce znajduje się wyłącznie hydrolizat białka serwatki. Żadne inne białka nie są dodawane. Koncetracja tego białka [...]
Jak chcecie dobrać dobrą ilość fatu w diecie do energetyki organizmu już po przejściu adaptacji do tłuszczy mierzcie ketony. Jak masz 100g białka w diecie to daj 50-80g ww i fatu dodawaj na tyle, żeby nie wieczorem nie było ketonów jak przesadzisz z tłuszczem organizm będzie chciał sie pozbyć nadmiaru w pierwszej kolejności w ketonach i tu mają [...]
[...] warto zwiększyć jego podaż wraz z dietą do około 2 g/kg masy ciała, podczas gdy zapotrzebowanie zwykłego człowieka wynosi 1 g/kg masy ciała. Istotna jest nie tylko jego ilość, ale również jakość. Dlatego też warto poznać najlepsze źródła białka, na których warto bazować w naszej diecie, a są to: - mięsa (wieprzowina, drób, wołowina, [...]
[...] dekstro- tak bedzie najlepiej, gain bolic jeśli tylko 50g. to umieść to najlepiej przed treningiem, natomiast jeśli chodzi o to czy na białku bedziesz robił czystszą masę to mogę w pewnym sensie twierdząco ale jest taki mały feler, że musisz oprócz wymaganej ilości białka dostarczyć odpowiednią ilość węglowodanów żeby wogóle masę móc robić.
[...] Zakupiłem Cell Pump od biogenixa. Czy tu jest tak samo jak w przypadku nitro bolon? Że nie można białka odrazu razem z tym wżerać? I czy to rzeczywiście prawda że zwiększona ilość płynu daje lepszy efekt? I jeszcze jedno pytanie....Czy byłby to dobry pomysł brać Cell Pump razem z HMB (kapsułki)?? Proszę o szybką odpowiedz. Z góry dzięki. [...]
[...] jedynym stałym makroskładnikiem będzie białko, którego najczęściej potrzebujemy ok. 2g na kg masy ciała i to dotyczy większości osób. W okresie redukcji można podnieśc jego ilość do 2,5g choć prowadziłem multum osób, które chudły efektywnie przy mniejszej ilosci i nie traciły masy mięsniowej. Sam też rzadko spożywam więcej aniżeli 2g. A co jeśli [...]
[...] zapakować do pracy polać jogurtem itd i na zimno wcinać wcale nie są gorsze od ciepłych. A i jedna sprawa jak jest to z tą ilością jajek w daniu? bo niby mozna odpowiednią ilość białek na raz przyswoić. czasami widuje się że ktoś robi to z 8-10 jaj a w przepisach z 2-3 jajek wychodzi niby 30 g białka ? czy takie ilości powiedzmy 2-3 całe jajka [...]
[...] kcal wyliczamy za pomocą dokładnego wzoru: https://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych- Następnie w zależności od celu diety, określamy ilość makroskładników. Tradycyjnie w diecie zbilansowanej będzie to: 2 g/kg masy ciała białka, minimum 1 g tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Dlatego [...]
[...] kazeina, WPI, WPH), białka jaja, białka wołowe oraz ostatnio niezwykle popularne białka roślinne. Bazując na domowym jedzeniu niezwykle trudno jest dostarczyć odpowiednią ilość tego składnika. Źródła białka, ktre naturalnie występują w konwencjonalnej żywności, to: mięso, ryby, jaja, nabiał, sery, podroby, nasiona strączkowe. Warto aby w [...]